On the road to Compostela

On the road to Compostela

donderdag 21 juli 2016

Dag 6: Angoulême - Marmande

Nationale feestdag.
Het is vandaag onze zesde fietsdag, en na al deze dagen weet ik wat voor een fietser ik ben. Een ietwat overmoedige zeventiger die tracht mee te fietsen met het jonge geweld. Ik, wij, fietsen tegen een gemiddelde van 23 km/uur, starten vroeg in de ochtend en nemen geregeld pauzes. Drinken, eten en plassen en babbelen. Het is vandaag 21 juli, en een feestdag in België. Eddy is zo attent geweest om een aangepaste outfit aan te trekken.
Eddy op de 21ste juli in de nationale kleuren.
Weg met de hitte.
De verschrikkelijke hitte is gelukkig weg, waarschijnlijk afgedreven naar België.
Start te Angoulême.
Angoulême, op 21/07
Richting zuiden.
Op deze 6 de dag zitten we reeds ver in het zuiden van Frankrijk. Volgens het programma in ons Roadbook moeten we vandaag 1.735 hoogtemeters overwinnen. Er wordt gereden vanuit de Charentes naar het departement Dordogne. Het is een glooiende rit over rustige landwegen. Geen enkele meter vlak.
Glooiende velden onderweg.
Enkele merkpunten onderweg: na 58 km: Festalemps. Op 70 km: Echourgnac. 78 km: St- Michel-de-Double. 106 km: Le Fleix. 136 km: Duras.
Luc met de herstelling, of ombouw, van een versnelling.
Dordogne - Regio Aquitaine.
Een belangrijke rivier in Frankrijk is de Dordogne die we na 90 km oversteken. Daardoor komen we in een bekend wijngebied van Frankrijk.
Jan en Jos, gazettenkoereurs. Zij noemen zich jong wielertalent uit Vlaanderen, ontdekt in Frankrijk.
Bergerac
De naam Bergerac is wellicht bekend in de oren. We laten deze stad evenwel links liggen.

We zijn niet gekomen om wijn in te slaan. Daar hebben we geen plaats voor in de overvolle volg-vrachtwagens. En in die stad is niet veel te vinden voor sportmannen zoals wij.
Eddy en Gina.
Met Eddy op 21 juli, de nationale feestdag.
Lot-et-Garonne.
Het volgende departement waar we in terecht komen is de Lot-et-Garonne. Hiermede zijn we al ver van huis terecht gekomen. Gelukkig vertoont er nog niemand sporen van heimwee.
De senioren van de bende, allen +70, maar nog in volle glorie. Jan, Fons, Jos, Jef, Lowie en Roland.
Marmande.
De eindbestemming van vandaag ligt op de noordoever van de Garonne. Samen met de Dordogne stroomt deze rivier naar Bordeaux om daar samen te komen en de Gironde te vormen. Vooraleer deze fietstocht was dit voor mij een onbekend plaatsje in Frankrijk. Vanaf nu is het voor ons geen onbekende locatie meer.
We rijden over La Dordogne.
Marmande is de hoofdstad van de tomaten en werd gesticht in 1182 door Richard Leeuwenhart. De stad is gesitueerd in het hart van Aquitaine. Er is een tomatensoort genoemd: "Tomate Marmande". Het is een vleestomaat met een hoger suikergehalte dan gewone tomaten en daardoor veel smakelijker. Vooral geschikt voor rauwkostschotels en zeer geschikt voor soepen.
Zij vinden ons maar stommelingen. 
Jos Michiels.
Wij hebben een tomatenkenner, kweker in onze ploeg. of is het een saladekweker?  Een zeer technische uitleg werd door Jos gegeven. Maar het belangrijkste dat ik begrepen heb, is het volgende. Deze tomatensoort, type marmande, brengt te weinig op voor de kwekers. En voor die tuiniers is het enkel dat wat van belang is. Nog iets over Jos. Als hij naast jou fietst, is het simpel. je moet maar ja of soms iets in die aard mompelen. Hij babbelt uren aan een stuk, Soms luister ik niet en zeg zo maar ja zonder te weten waarover het gaat. Het beste is hem gelijk te geven. Met zijn 76 verdient hij dat wel.
De dames tussen de zonebloemen.
De mannen verkiezen de druiven
Logies.
We logeren in het Hotel Auberge du Lion d'Or in het centrum van Marmande. Voor mij, en Jan, de beste kamer tot nu toe. Ruime kamer met 2 aparte grote bedden, inloopdouche en airco. Met welkomdrankje bij aankomst.
Binnenrijden van Marmande, even stoppen voor de slagbomen van een trein.
De statistieken voor vandaag.
Vertrek:                 08.10 uur
Aankomst:            17.45 uur
Afstand:                164 km
Hoogtemeters:       1735 meter
Meteo:  Uitstekend fietsweder. Geen zon, minimum temperatuur: 17° en een temperatuur van max 28°.  Gemiddelde over de ganse rit: 22,5°. Weinig tot geen wind, bewolkte lucht maar schitterend om te fietsen.

Grens van de 1.000 km.
Tot vandaag 995 km gefietst. Morgen bij het verlaten van Marmande zijn we over de 1.000 km.  Op 6 dagen een kleine 1.000 km bij deze hitte.  Nog 1275 km te rijden, door de Pyreneeën en Spanje en Frankrijk.
Dagelijkse avondbijeenkomst, met een drankje om het leuk te houden.
Rit 6: Angoulême - Marmande.
Rit 6:profiel: Angoulême - Marmende

2 opmerkingen:

  1. Zie (lees) dat alles goed verloopt, gelukkig iets minder warm ! Groetjes aan Ed en Gina maar ook voor al de andere👍

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die 70-plussers staan goed scherp zo te zien.

    BeantwoordenVerwijderen