On the road to Compostela

On the road to Compostela

vrijdag 22 juli 2016

Dag 7: Marmande - Auch.

Naar de Midi-Pyreneeën.
Volgens onze "Brochure" beginnen de hoogtemeters eveneens de hoogte in te gaan. Vandaag meer dan 2.000 hoogtemeters. We rijden naar de regio Midi-Pyreneeën.  We verlaten de regio Aquitanië om het departement Gers in de regio Midi-Pyreneeën te veroveren.
We fietsen vele, vele kilometers door de bossen van de Landes. Veel bos. Later een prachtig glooiend landschap met schitterende vergezichten. Ontelbare velden met zonnebloemen. De 2.000 vermelde hoogtemeters worden er uiteindelijk 2.270, dit over 170 km. Een zware mini-bergrit.
Hotel "Lion d'Or" te Marmande.
André Defoort.
In 1941 werd André Defoort Belgisch kampioen bij de beroepsrenners in Namen. Dit is dus 75 jaar geleden. Vandaag rijdt zijn zoon, Roland, met ons mee van Doornik naar Compostela. Vandaag was het de verjaardag van zijn vader. In herinnering daaraan, trekt Roland vandaag de trui aan die herinnert aan deze opmerkelijke profzege van zijn vader als kampioen van België bij de beroepsrenners. Merk de trui "1941 - Namur".
Roland wordt omringt door sympathisanten op deze speciale dag.
Bij het vertrek te Marmande.
1.000 km grens.
Na 6,5 km bij het verlaten van Marmande, werd de grens van de 1.000 km sedert ons vertrek te Doornik bereikt. De totale afstand is ongeveer 2.300 km. Dus vandaag, na 7 dagen, is de helft van de totale afstand bereikt.

Hier overschrijden we de 1.000 km.
1000 km punt.
1000 km gereden vanuit Doornik.
Casteljaloux.
Na 44 km rijden we door dit kuuroord, gekend voor het warme water met weldoende werking.

Condom.
Na 100 km fietsen we door Condom. Wat een naam voor een gastvrij stadje. Het was een vroegere bisschoppenstad gelegen in het hartje van de Gascogne.

Rita en Hendrik.
Rita viert vandaag haar verjaardag. De gelegenheid om even al fietsend de foto te nemen, samen met haar Hendrik.
Rita en Hendrik.
Armagnac.
Deze streek is gekend voor de productie van deze sterke drank.  De bereiding is iets anders dan de bereiding van Cognac. Armagnac wordt slechts éénmaal gedistilleerd, en cognac tweemaal. We fietsen door de Gers, dewelke de Armagnac-streek is. Als we er nog eens van drinken, weten wij tenminste waar dat spul vandaan komt.  Men beweert ook dat de pelgrims op weg naar Compostella deze drank beroemd gemaakt hebben door er zich mee te bezatten.  In 2010 en 2013 hebben wij de fietstocht naar Compostela gefietst. Of we meegedaan hebben aan dit verhaal houden we stil. We schrijven niet alles op deze blog. Je moet maar meefietsen om het te weten te komen. Er zijn nochtans enkele personen bij die het spul niet versmaden.
Georges, Jan en Gerrit, geconcentreerd voor het laatste gedeelte, nog 30 km tot Auch.
Het gehandicaptenbord op de achtergrond, tja voor wie zou dat kunnen zijn?
Met de Jan, parkeren verboden, sauf handicapees. Is Jan in overtreding?
Auch
Onze verblijfplaats op deze 7de dag ligt aan de rivier de Gers, ook de naam van het departement. Klassiek in Frankrijk om het departement de naam van de rivier te geven. Tijdens de Franse tijd, woonden wij in het departement Deux-Nèthes, Twee-Neten, genoemd naar de Grote en Kleine Nete. Auch wordt dus door de Gers verdeeld in de 'Haute-Ville' en de 'Basse-Ville', verbonden door een monumentale trap.

De statistieken voor vandaag.
Afstand:                        170 km
Hoogtemeters:               2.268 m.
Vertrek:                          08.00 uur
Aankomst:                      18.00 uur
Bevoorrading:     een eerste na 68 km
                            een tweede na 140 km
Profiel:                  Uit bijgevoegde kaartje blijkt dat het steeds op en neer ging. Geen meter vlak.
Meteo:                 Gans de dag bewolkt. Aanvankelijk 17°. Zelfs enkele schaarse regendruppels. Verder steeds droog kunnen rijden. We hadden de indruk dat we na de regen voorbijkwamen. Als temperatuur: ideaal, zelfs iets te warm, 27°, maar niemand die daar om maalde.

We zijn half-weg.
We hebben van uit Doornik tot in Auch, 1.167 km afgelegd. Dat moet toch halfweg de totale afstand tot Santiago de Compostela zijn. Dit in 7 dagen De volgende acht dagen zullen dus evenveel kilometers tellen, maar veel meer hoogtemeters te overwinnen zijn.
Rit 7: profiel: Marmande - Auch
Rit 7: parcours Marmande - Auch
Hotel.
Nog iets over de Campanile. Ik moet erkennen dat het beter meeviel dan mijn oorspronkelijke scepsis. Goede, tot zeer goede, badkamer, goede wifi, wel kleine kamers, maar voor onze passage, aanvaardbaar. Nu zelfs een aparte bergplaats voor de fietsen. Snelle bediening in het restaurant, met wijn, wit, rosé en rood, naar volonté. Merkelijk veel beter dan vorige jaren. Mag ook gezegd worden.
Avonddiner.

3 opmerkingen:

  1. Roland,
    Bedankt voor je mooie herinnering op de verjaardag van pa.
    We wensen jullie nog een deugddoende en veilige tocht.
    Groeten.Dirk en Marleen Defoort - Goussaert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schitterend om een foto van onze pa te zien met jou!
    Succes met de tweede helft!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hilde Gysel-Moeys23 juli 2016 om 00:47

    Ja, Joke, een foto van 2 handicapees!!! Nee, serieus: veel bijgeleerd en herkend in dit verslag - proficiat, Jef! Foto 1: nog net Jan herkend (aan zijn 'sletsen'!) bij het buitenkomen uit het hotel. Was hij nu de eerste (na de fotograaf), of de laatste? Foto 2: een welgemeende postume (?) proficiat aan André Defoort! Ook natuurlijk aan zoon Roland (al was het maar om mee te rijden met Govaka). Verder een dikke proficiat aan Rita van Hendrik (hoe oud zou zij geworden zijn??). En dan de handicapees, tja... Kan het toeval zijn, dat het zinnetje boven die 2 foto's gaat over 'enkelen die het Armagnac-spul niet versmaden'??? Tot slot: in de helft, en 'iedereen is oké', zoals Jan me sms-te. Wel, iedereen ziet er ook goed en happy uit! Proficiat, en doe zo voort! xxx

    BeantwoordenVerwijderen