On the road to Compostela

On the road to Compostela

zondag 17 juli 2016

Dag 2: Compiègne - Rambouillet.

Het probleem Jan Gysel.
Ter informatie, Jan is al vele jaren mijn kamergenoot. Nooit problemen gekend, nooit ruzie gemaakt en nooit gevochten voor de badkamer of de kamer. Jan is steeds stipt de laatste op de afspraken, maar nooit te laat. Nu is er vandaag toch iets mis met Jan. Hij was de eerste bij de fietsenbergplaats en de eerste om de valiezen af te geven aan de camions. Wat is er gebeurt met Jan?
Compiègne, hotel Ibis, onze eerste logiesplaats.
Compiègne.
Heden vertrokken om 08.05 uur stipt bij een stralende blauwe lucht. Het was zondag, en weinig tot geen verkeer. Hierdoor vlot de eerste 65 km afgebold tot de eerste bevoorrading.
We zijn startklaar te Compiègne.
Tussen Compiègne en Parijs.
Het is ongeveer 75 km relatief vlak rijden. We fietsen in de nabijheid van het vliegveld van Charles de Gaulle, en zien vele vliegtuigen dalen. Rustige wegen over een relatief vlak parcours, maar toch enkele kaskes. het hoogste punt gaat tot 175 meter.
Op weg naar de hoofdstad van Frankrijk: Parijs.
De "passage" door Parijs.
Een hoogtepunt tijdens onze pelgrimage is de doortocht door Parijs. Om het veilig te laten verlopen, werden we in drie groepen ingedeeld, die reden met een tussen afstand van 100 meter.  Op een zondag, hadden we veel belangstelling en zelfs aantrok, zoals op een van de volgende foto's zal blijken.
Een stop van team 2, langs het "Canal d'Ourcq" dat naar Parijs voert.
Groep 3 met de senioren, langs hetzelfde kanaal.
Toren van St. Jacques.
Een imposante gotische, 52 meter hoge toren gewijd aan Saint Jacques. Daar kunnen we toch niet voorbij zonder een foto.
Aan de voet van de Tour Saint Jacques.
Deze toren is het enige restant van de afgebroken kerk Saint-Jacques-de-la-Boucherie, en was oorspronkelijk de parochiekerk van de Parijse vissersgilde. Deze aan de apostel Jacobus de Meerdere gewijde kerk vormde het beginpunt van de zogeheten Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Tijdens de Franse revolutie in 1797 werd kerk afgebroken, maar de nooit helemaal voltooide toren bleef staan. De toren is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Charmante Colombiaanse dame, gecharmeerd door een charmante gast.
Aan de toren Saint-Jacques werd ik opgemerkt door een Colombiaanse schone. Gecharmeerd door het figuur en de outfit kwam het snel tot een geanimeerd gesprek. Zo gaat dat bij grote vedetten. Zelfs uitgenodigd voor enkele foto's is geen probleem voor grote persoonlijkheden. Een beetje Colombiaans spreken, en er geweest en gewerkt hebben helpt natuurlijk voor mij. Afgunstige blikken op de achtergrond! :). Ze begrijpen niet wat er gaande is. Ik wel!

De kathedraal Notre-Dame.
Dit is niet de grootste kathedraal van Frankrijk, maar met zekerheid wel de meest beroemde. Ze is gelegen op een eilandje in de Seine, op het Ile de la Cité, gelegen in het hart van Parijs. In de kathedraal worden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en een van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn.
Aan de Notre-Dame.
De Eifeltoren.
Het symbool van Parijs is zonder twijfel de Eifeltoren. de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid van Frankrijk.
In de achtergrond de Eifel toren.
Groep Doornik-Compostela aan de voet van de Eifeltoren.

Rambouillet.
De aankomstplaats van dag 2 is in Rambouillet. Deze stad is de officiële verblijfplaats van de Franse president. Het is ook regelmatig het toneel voor internationale topontmoetingen en staatsbezoeken. Een ideale plaats voor ons om hier dus een nacht te verblijven.

Logies.
We logeren in een hotel van het Best Western groep: Best Western Amarys.
Hotel Best Western te Rambouillet.
De statistieken voor vandaag.
Vertrek:    08.05 uur
Aankomst:   19.00 uur
Afstand:       160 km
Hoogtemeters:  1405 m.
Meteo:      Staalblauwe lucht, temperatuur liep op tot 35°. Praktisch geen wind. Parijs lag er stralend bij. De late aankomst mede veroorzaakt door de toeristische topattracties, het drukke seizoen in Parijs, en de vele stoplichten.
Rit 2: parcours.
Rit 2: Profile Compiègne - Rambouillet

2 opmerkingen:

  1. Ofwel de eerste ofwel de laatste, iedereen tegelijk is ook maar niks.

    Jef, bij deze, bedankt voor de verslaggeving en de foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hilde Gysel-Moeys19 juli 2016 om 18:02

    Thuis is hij in de meeste dingen de ... vòòrlaatste.
    Maar dat ligt niet aan hem. :-(

    Jef, hou me wel op de hoogte van 'het probleem Jan Gysel', he?

    BeantwoordenVerwijderen