On the road to Compostela

On the road to Compostela

zaterdag 16 juli 2016

Dag 1: Doornik - Compiègne.

We zijn op pelgrimage.
Het was een zeer geschikte verzamelplaats voor het station van Doornik. Tussen 07.00 uur en 07.45 uur was iedereen ter plaatse om hun bagage in de begeleidende vrachtwagens te laden. Veel parkeergelegenheid om ons en de familie en vrienden te laten genieten van het vertrekprotocol.



Twee anciens bij het vertrek van hun zoveelste camino, hier met Jan P.
Enkele deelnemers aandachtig luisterend naar de briefing door Yves.
Yves met de briefing voor de dag, en de trip.

Aandachtige pelgrims bij de briefing van Yves.

Om 07.45 uur gaf Yves dan de briefing voor vandaag en enkele inlichtingen ook voor de familie en vrienden. Het protocol voorziet ook een groepsfoto. Vermoedelijk meer fotografen dan fietsers.
Aan het station te Doornik.
De start was dan om 08.00 uur. Zoals het bij ernstige gelegenheden gebruikelijk is, een geneutraliseerde start naar het centrum van Doornik. Op zaterdag is er markt in Doornik. Daarom fietsen we naar de achterzijde van de kathedraal voor een groepsfoto.
Achterzijde kathedraal van Doornik.
Vertrekplaats: Doornik.
We vertrekken in de op één na oudste stad, na Tongeren, van België. Het is ook de eerste hoofdstad van West-Europa, te danken aan de koning der Franken Childeric en zijn zoon Clovis. Doornik is een stad aan de Schelde en erfgoed van de UNESCO.
Doornik: de Notre Dame Cathedrale, het Belfort en de Pont des Trous.
De Notre Dame Cathedrale met de 5 massieve torens, domineert de skyline en is van ver in de omtrek zichtbaar. De proporties zijn indrukwekkend, 145 m lang en de massieve torens zijn 83 meter hoog. Doornik bezit ook het oudste belfort van België en is eveneens erkent als UNESCO werelderfgoed. De 13de eeuwse brug over de Schelde, de "Pont des Trous" maakte deel uit van de stadsomwalling. Een prachtiger decor als startplaats is nauwelijks denkbaar. De verzameling vond plaats op de grote markt. Spijtig wordt deze schitterende locatie op zaterdagvoormiddag ontsiert door een rommelige markt.

Vertrokken aan het station te Doornik.
Bos van Wallers-Arenberg.
Nadat we België verlaten hebben en na 29 kilometers in Frankrijk komen we aan het parcours van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. We fietsen in de omgekeerde richting, naar Wallers. Het bos is berucht voor de passage over de kasseistrook. Een weg uit de oertijd van de sombere mijnstreek die door een donker en somber bos loopt. Deze weg is enkel open voor de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Gelukkig worden wij er niet overgejaagd.
La Drève des Boules d' Herin
De renners vliegen er over, mede doordat het een licht dalende weg is. Wij rijden echter in de andere richting en dus in stijgende lijn en ook iets trager. We merken ook enkele restanten van de mijnactiviteit uit de vorige eeuw. De mijnschachten zijn een symbool van de zware steenkolenbedrijvigheid.
Uitgang of is het vanaf 2017 de ingang van het bos van Wallers, bekend door de wedstrijd Parijs-Roubaix.
De doorgang door het bos van Wallers is afgesloten.
Profiel.
De eerste 35 km verlopen oven een vlak parcours.  Alhoewel in het noorden alles vlak lijkt te zijn, wordt het vanaf km 35 licht heuvelend en gaat het een beetje omhoog. Het hoogste punt vandaag is na 95 km en ligt op 142 m hoogte.
Noorden van Frankrijk, in de omgeving van Denain, Cambrai.
Het landschap wordt gedomineerd door velden en stille rustige wegen. Weinig tot geen industrie en stille dorpjes. Na een goede 45 km fietsen we over de Schelde. Verder op het parcours de rivieren l'Oise en de Aisne.
Peloton van 29 onder aanvoering van Yves en Eddy.
Saint-Quentin
Na 100 km is dit een stad in de Noord-Franse Picardië. Dichtbij ontspringen de Somme en de Schelde.
Saint Quentin, aan de kathedraal.
Noyon.
Deze gemeente ligt in het departement Oise, en ligt op 145 km van onze startplaats.  Prachtige kathedraal waar Marcel weeral de nodige stempels in ons stempelboekje verzamelt.
Voor de kathedraal van Noyon.
8 pelgrim dames op pelgrimage. Wat kan daar de reden voor zijn?
Noyon, binnenzicht van de kathedraal.
Kathedraal van Noyon, Marcel met de gidsen Zij bezorgen onze eerste stempels.
Ingang tot de ruïnes naar het koor van de abdij.
Abbaye d'Ourscamp.
Hier is in 1129 een Cisterciënzerabdij opgericht. We komen hier toe na 156 km. Ourscamp, "champ de l'ours" (het veld van de beer), is een halte op weg naar Compostela en in de abdij kunnen pelgrims overnachten.

Ruïnes van het koor van de abdij.
Compiègne.
In het bos van Compiègne werd op 11 november 1918 in een treinwagon de wapenstilstand gesloten. In 1940 werd op dezelfde plek da wapenstilstand tussen Duitsland en Frankrijk getekend. Voor de wielerliefhebbers is deze stad bekend als de startplaats voor de wielerklassieker Parijs-Roubaix.

Logies.
We logeren in een hotel van de Ibis keten in Compiègne.

De statistieken voor vandaag.
Vertrek:    08.00 uur
Aankomst:  18.15 uur
Afstand:       183 km
Hoogtemeters:  1.036 m.
Meteo:    bewolkt bij de start. De voormiddag onder een bewolkte hemel, maar een temperatuur van 18°.   Na de middag brak de zon door en werd het warm, tot 27°.
Rit 1: parcours
 Profiel Rit 1: Doornik - Compiègne

1 opmerking:

  1. Dag Jef
    Ik zie je ben al goed de start ken je Guy en Marie Paul al doe ze maar de groeten van mij deze week al meer dan 500km gefiets zelf 244 km op een dag naar en terug Kevelaer
    groetjes
    Joskefiets

    BeantwoordenVerwijderen