On the road to Compostela

On the road to Compostela

vrijdag 29 juli 2016

Dag 14: Ponferradea - Portomarin.

Galicië
We zijn vertrokken om 09.15 hr om de El Bierzo streek met groene akkers te verlaten. We zijn aan de zuidkant van het Cantabrisch gebergte, de Cordillera Cantabrica. Het zou een kort maar lastig ritje worden, 125 km, maar met over de 1.800 hoogtemeters.
Ponferrada, het AC hotel
Programma.
Op het programma staan drie passen op het programma.
  • Alto do Cebreiro: 1.300m
  • Alto de San Roque: 1.270m
  • Alto do Poio: 1.335m
Ponferrada, bij het vertrek.
Alto do Cebreiro
Volgens het profiel begint er na 40 km de eerste beklimming naar de Alto do Cebreiro, tot 1.310m hoogte. Na een goede 40 km rijden we de regio Galicië binnen.
Provincie Lugo in de regio Galicia.

De provincie Lugo is de eerste provincie die we doorfietsen. Galicië is de uiteindelijke bestemming van 14 dagen. We naderen het einddoel!  De temperatuur is ideaal om te fietsen.
Op de eerste top: Alto do Cebreiro op 1.300 meter.
Vanaf Villafranca del Bierzo, vanaf een hoogte van 525 meter boven de zeespiegel, moest er over een afstand van 31 kilometer geklommen worden tot boven de 1300 meter, en niet één, maar twee keer, want zoals gisteren diende de pas zich als een tweeling aan: eerst de Cebreiro en, na een leuke afdaling, de Alto de Poio op 1335 meter. 
Met Roland, Gerre en Tony in het bergdorpje Cebreiro.
In El Cebrero komen we aan een Keltisch bergdorp en vormt de poort naar Galicië. Dit is een sfeervol dorp op 1300 m hoogte. Hier zijn verschillende legendes geboren. Hier was in 1300 naar verluidt een wonder, waarbij wijn veranderde in bloed en brood in vlees. Moet je voorstellen! Volgens een andere legende is deze mythische berg de bewaarplaats van de gouden Graal (heilige beker van het laatste avondmaal) waarnaar de ridders ijverig op zoek waren (en zijn).
Prachtige landschappen in een schitterend en aangenaam klimaat. Eenmaal aangekomen op 1300 meter hoogte, merken we dat we in feite boven de wolken zitten.
We zitten boven het wolkendek.
Het weder is goed: inversie. De wolken hangen lager. De zon doet haar werk en de wolken lossen zich op. Een prachtig panorama ontvouwt zich boven Cebreiro.
Panoramisch zicht vanop Cebreiro. De wolken zijn opgelost door de zon.
We rijden op de oude weg. Er zijn 2 nieuwe wegen aangelegd; een snelweg en een nationale weg. Waarschijnlijk met steun van Europa om de Spaanse betonboeren een mooi centje te bezorgen.
De troubadour uit Tiegem, speelt  in Cebreiro op een fluitje. Omstaanders leggen geld voor deze kunstenaar neer voor zijn kunstjes
Gerre, de fluitspeler met zijn supporters.
We hebben echter wel het genot van rustige wegen. Ondertussen worden er meer een meer stappers en fietsers opgemerkt die hun Camino aan het doen zijn. Wellicht in minder comfortabele omstandigheden en in veel meer tijd.
Jan P, Jos, ikzelf en Jan G op Cebreiro.
Bevoorrading. 
Traditioneel wordt er op deze locatie een bevoorrading georganiseerd. We hebben al wat geklommen en vooraleer we verder trekken, moeten we eerst nog energie opslaan aan het buffet van Marc en Ingrid. Het dorpje Cebreiro is een pleisterplaats voor de caminogangers en er zijn verscheidene werken aan de gang voor de verbetering van de infrastructuur. De winkeltjes met prullen verschijnen evenals restaurantjes voor de pelgrims. het is duidelijk, de camino is een economische bron aan het worden voor deze regio.
Vertrokken in Doornik en op dag 14 dag in Cebreiro.
Provincie Antwerpen.
We zijn met 13 uit de provincie Antwerpen. 12 fiets/sters plus Marcel. Hiermede vormen we de ruggegraat van de groep. De West-Vlamingen zijn met 9 plus de bevoorraders Marc en Ingrid bijna even sterk vertegenwoordigd. Oost-Vlaanderen met 3 en Vlaams-Brabant met 4.
Vertegenwoordigers uit de provincie Antwerpen.
Alto do San Roque.
Dit is de 2de pas. Hoogte 1.270 m. 

Op de top staat een groot beeld van een pelgrim die tegen weer en wind worstelt tegen de gierende wind.  Met een hand houdt hij zijn hoed vast. Met de andere zijn pelgrimsstaf. In de verte tuurt hij naar de bestemming: Santiago de Compostela.
Op de Alto San Roque.
Pelgrim op de Alto de San Roque.
Alto do Poio
De 3de beklimming van de dag naar de Alto do Poio naar 1.335 m. Gelukkig is het niveauverschil bijna verwaarloosbaar. Het is trouwens de laatste beklimming van de ganse tocht. De pelgrims naar Santiago kwamen hier op het hoogste punt op de Camino Frances. Je hebt er een mooi panorama op de Sierra de O Rañadora en de eronder liggende vallei.
Alto do Poio, 1335 meter, het hoogste punt van de 14de rit, Ponferrada naar Portomarin.
Samos
Na de lange en moeilijke afdaling houden we halt in Samos met het Monasteirio de Samos.
Monasteirio de Samos.
Het Monasteirio van Samos op de achtergrond
Vurige supporters van Club N° 1, Royal Antwerp Football Club,
Sarria
Onderweg, rijden we door Sarria. In dit dorpje staat het beroemde 100 km paaltje. Dit duidt aan dat men nog 100 km verwijderd is van het eindpunt Santiago de Compostella. Een op de vijf pelgrims te voet, vertrekt hier. Naar het einde toe wordt het een echt circus. Men wandelt bijna in colonne de beloofde heilige stad binnen.
Wij volgen echter de fietsroute, en hier is er ook een aanduiding voor de laatste 100 km.
100 km paaltje.
Portomarin
Het eindpunt van deze voorlaatste rit lag in Portomarin. Een dorp dat heropgebouwd werd nadat een stuwmeer het oorspronkelijke dorp onder water heeft gezet. De oudste gebouwen werden steen voor steen heropgebouwd. We logeren in Hotel Posada de Portomarin. Zeer goede infrastructuur, ruime kamers met ruime badkamer. Zelfs is er een zwembad voorradig.
Gerre de animator van de avond te Portomarin.
Logies.
We logeren in Pousada de Portomarin. Zeer ruime kamers, grote badkamer, zeer goede quotering van ons.
Yves tijdens de dagelijkse briefing/receptie.
De statistieken voor vandaag.
Vertrek Ponferrada:           09.10hr
Aankomst Portomarin:      18.00 hr
Afstand:                         126 km  
Totaal:                          2.175 km
Hoogtemeters:                    1.823 m
Weeral een brandende hitte.  Minimum: 18°, max. 37°, gemiddelde: 28°. Wolkeloze dag, soms een saunagevoel tijdens de afdalingen.
Rit 14: parcours Ponferrada --> Portomarin
Rit 14: profiel.

2 opmerkingen:

  1. Beste Jef

    Nog 1 dag volhouden het is weer een hele prestatie op jou leeftijd doe ze daar allemaal de groeten en het was weer een mooie blog. groetjes Joskefiets

    BeantwoordenVerwijderen