On the road to Compostela

On the road to Compostela

zaterdag 30 juli 2016

Dag 15: Einddoel bereikt: Portomarin - Santiago de Compostela.

Einddoel bereikt!
Sedert het vertrek in Doornik, hebben we in 15 dagen, 2.271 km gefietst om Santiago de Compostela te bereiken. Een traject vanuit België, doorheen Frankrijk en het noorden van Spanje, met meer dan 24.170 hoogtemeters, zware cols en bij temperaturen die tot boven de 40° opliepen. 

Finale rit: we zijn er!
Vandaag de laatste en ook de kortste rit van de hele pelgrimage, 96 km maar heel geaccidenteerd, best te vergelijken met een zware Ardennenrit. Al snel na het vertrek stijgen we 400 meter naar een hoogte van 750 meters. Deze rit loopt dwars doorheen Galicië in het uiterste noordwesten van Spanje. Deze autonome regio bestaat uit 4 provincies: Lugo, La Coruna, Pontevedra en Orense.
Portomarin, het laatste startvertrek.
Bij het vertrek te Portomarin was het bewolkt, en redelijk goed fietsweder, 16°. Dit waren we sedert enkele weken niet meer gewend. Het was zelfs frisjes. Rond 14.00 uur brak dan de zon door en werd het aangenamer. De rit startte met een afdaling van een  100 meters naar beneden, om dan een beklimming van 400 meters omhoog. De sfeer zat er aanvankelijk goed in. Iedereen met volle overtuiging en optimistisch voor deze laatste 90 kilometers!
Voor de pelgrims staat er op regelmatige plaatsen een afstandsbepaling.
Camino parcours.
Aanvankelijk was het parcours doorheen enkele camino dorpjes over koeien en geitenwegen. Vele stappers gebruiken deze paadjes ook. 
Deze beestjes doen hun camino. Zij krijgen er geen aflaat voor. Wij eten ze op.
Na ongeveer 35 km werden we de grote nationale baan 547 opgestuurd. Dit ging wat beter voorruit, maar enigszins voorzichtigheid geboden wegens het drukke verkeer. In de buurt van de vlieghaven en in de buurt van Monte Gozo werd deze baan verlaten. 
Bijna aan Monte Gozo, Fons, Jos, Jef en  Jan.
De 5 flinke zeventigers: Jos, Fons, Jef, Roland en Jan leggen een ijzersterk tempo op.
Hier zijn ze, zo blij als een jongere. Jos, Fons, Jef, Roland en Jan. In hun spoor, de jongere generatie en de opvolgers.
Marcel verliet ons hier om via een snellere route het eindpunt, de Monte Gozo te bereiken. De 5 supersenioren, Jos, Fons, Jef, Jan en Roland, allen >70 en superanciens van meerdere (15) caminos, kregen de eer om tijdens de laatste kilometers het peloton aan te voeren.
Op het eindpunt, Monte Gozo.
Monto Do Gozo.
Als eindpunt werd dan de Monto Do Gozo (Vreugdeberg) bereikt. Het is een heuvel waarop een modern kunstwerk staat: een afgeknotte piramide met daarop een soort ringen en een deels transparant kruis. Op de wanden van de piramide staan afbeeldingen van paus Juan Pablo II en van een landkaart met de pelgrimstochten. Op de Monto Do Gozo werd een standbeeld opgericht ter herinnering aan het pausbezoek aan Santiago.
De begeleidersploeg, Yves, Roger, Ingrid, Marc, Eddy en Marcel.
Op het einde van de rit werd het opmerkelijk stil. Het was alsof iedereen in gedachten verzonken was en in zichzelf de fysische en psychische ervaring aan het verwerken was. De aankomst was ietwat emotioneel voor alle pelgrims. Iedereen wenste elkaar proficiat voor de succesvolle pelgrimage.
Gina met hare Eddy, of omgekeerd.
Met de Jan, kamergenoot sedert 2010, samen 6 x de camino gefietst. 
Op Monte Gozo, de super anciens, samen > 440 (jaren). Jos, Fons, mezelf, Lowie, Jan en Roland.
De 8 super dames, meer dan 2.270 km elk gefietst van Doornik tot Santiago.
Voor de 3 de maal op Monte Gozo. (2010-2013-2016)
Afscheidsceremonie.
Er was nog een bezinningsmoment door Yves. Traditiegetrouw werden al de medewerkers nog eens 
bedankt voor hun prachtige job tijdens de ganse tocht en tijdens de voorafgaande maanden bij de voorbereiding.
Jan met zijn speech.
Marc en Ingrid.
Aandachtige toehoorders voor Jan zijn speech.
Vrolijke vrienden, dat zijn wij.
Santiago de Compostela.
Na deze serene afscheidsceremonie was het nog ongeveer 5 km tot het hotel: Hotel Hesperia Peregrina. Direct bij aankomst het grote inladen-werkje. Alle fietsen werden zorgvuldig ingepakt en in de vrachtwagen geladen voor transport naar België.
Aan de kathedraal.
De kathedraal.
Het uiteindelijke einddoel, is de kathedraal van Santiago. Deze werd gebouwd in de twaalfde eeuw op de resten van een eerdere kerk. De bouw werd voltooid in 1122. Volgens de legende zou hier het graf van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Hij was "een van de twaalf". De kathedraal is sinds 1985 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 


Logies.
We logeren in Hotel Hesperia Peregrina. Dit is in het centrum van Santiago gelegen, op wandelafstand van het oude centrum en de kathedraal. 
Hotel Hesperia Peregrina.
De statistieken voor vandaag.
Vertrek Portomarin:                                  09.10 hr
Aankomst Monto Gozo:                            14.30 hr
Aankomst kathedraal:                              18.30 hr
Aankomst Hotel:                                      18.30 hr
Afstand:                                                  96,42 km
Totale afstand Doornik - Santiago:         2.271 km
Hoogtemeters:                                         1.650 m
Rit 15: parcours Portomarin --> Santiago de Compostela.
Rit 15: profiel Portomarin --> Santiago de Compostela

5 opmerkingen:

  1. En weerom bedankt Jef! Zo leuk om jullie te kunnen volgen via jouw verslagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. PROFICIAT AAN DE HELE GROEP : fietsers, werkers en ingenieurs / begeleiders !
    Mijn heel speciale BEWONDERING gaat uit naar de 8 dames, die ook deze keer zo goed hun 'mannetje' hebben gestaan! De vertegenwoordiging van het 'zwakke geslacht' groeit blijkbaar aan. Voor elke 3,625 mannen staat daar nu al 1 vrouw - waar gaat dat naartoe? Tot slot aan u, Jef, 'n dikke DANKUWEL ! GOEIE RETOUR!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dikke proficiat aan iedereen , dat verdient meer dan een pluim

    BeantwoordenVerwijderen