On the road to Compostela

On the road to Compostela

donderdag 28 juli 2016

Dag 13: Leon - Ponferrada

Koelere omstandigheden.
Bij het vertrek deze ochtend om 09.00hr was er in Leon een aangename temperatuur: 17°C. Heel aangenaam fietsweder.
De rit van vandaag had enkele mooie hoogtepunten:
  • Fietsbrugconstructie
  • 2.000 km grens
  • Hospital de Orbigo, met de brug met 18 bogen
  • Astorga, met de ommuurde stad en Gaudi gebouwen
  • Cruz de Fer
De rit werd aangekondigd als een kort ritje: slechts 113,5 km. naar Ponferrada. Hier in Ponferrada werden in 2014, de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg betwist, met de Pool Kwiatkowski als winnaar voor S. Gerrans en A. Valverde.
Eindeloze wegen naar verder.
Leon
Vertrokken te Leon om 09.00 in de gelijknamige provincie Leon in de regio Castilië y Leon. Met enkele hellingen klimt de route tot op de glooiende hoogvlakte van Spanje, de Meseta, waar het ´s zomers behoorlijk warm kan zijn. Het landschap verandert sterk met eindeloze graanvelden en dorre vlakten tot aan de horizon.
Leon, het San Marcos plein.
Hospital de Orbigo.
Na een aanloop op de Mesata hoogvlakte was er een eerste stop na 43 km te Hospital de Orbigo om de beroemde brug te bezoeken. Dit is een strategische brug op de weg naar Santiago. Deze site wordt nog gebruikt om historische spelen en riddersteekspelen uit te beelden.
Met z'n allen op de antieke brug van Hospital de Orbigo.
Deze is van oorsprong Romeins en is uniek vanwege zijn lengte met 18 bogen! Dit is nodig omdat bij regen de rivier zeer breed kan worden. Voor de pelgrims is dit weer een belangrijk merkpunt op hun camino.
Willy wordt een jaartje ouder.
Hij is een dag ouder.
De eeuwenoude brug, nu vooral gebruikt door de pelgrims.
De nodige tijd wordt voorzien om even dit merkwaardige constructie uit te testen. De aanloop vanuit het stadje loopt over kasseien. Geen probleem voor Vlamingen, die voelen dat graag.
Met Roland en Jan G, met in de achtergrond de oude brug.
De brug te Orbigo

Fietsbrug.
Na 60 km en enkele kilometers voor Astorga komen we aan de speciale constructie van de fietsbrug.
Fietsbrug te Astorga.
Astorga
Een andere topper is Astorga met de kathedraal en het museum van Gaudi. Er werd ruim de tijd gegeven om de historische stad te bezoeken.  Astorga is een van de historische hoogtepunten van onze tocht. Deze stad wordt omringt door een muur met halfronde uitbouwsels gebouwd door de Romeinen in de 3de eeuw.
Astorga, de muur rond de stad.
Bekend is ook het museum van Gaudi. Tot Astorga blijven we op de Mesata rijden. In Astorga wordt de tijd genomen voor een bezoek aan het oude stadsgedeelte met de omwalde muren. Enkele kms voorbij Astorga wordt er gestopt voor een uitgebreide bevoorrading vooraleer naar het Cruz de Ferro te fietsen.
Te Astorga
Astorga
2.000 km grens.
Exact aan de bevoorrading, enkele kilometers voorbij Astorga, overschreden we de 2.000 km sedert ons vertrek te Doornik. Na 12 dagen 2.000 km, wil zeggen, een gemiddelde van  166 km/dag.
Na de bevoorrading in Valdeviejas beginnen we aan het laatste gedeelte van de rit. Het beloofde lastig te worden met een beklimming tot boven de 1.500m. Verder over de Rabanal-pas doorheen het gebergte van Léon. Na 80 km begint de lange beklimming naar een hoogte van 1.500m.
Aan het punt van de 2.000 km bij de bevoorrading. Van hieruit begint de beklimming naar het Ijzeren kruis.
Cruz de Ferro
Zo'n 5 km voor het Cruz de Ferro rijden we door Foncebadón. s' Winters zijn hier sneeuw en koude de alleenheersers. Nu is het een verlaten dorp. Jos M. heeft hier een drankstop.
De Rabanal-pas is een pittige pas. Na een aantal fikse klimmen over 10 km. kom je bij het Cruz de Ferro op 1500 m hoogte. De beklimming van de helling naar het Cruz de Ferro is een unieke ervaring. Dit werd door iedereen op eigen tempo afgewerkt. Sommige gedeelten kenden een stijging van 12%.

Dit is een simpel ijzeren kruis dat bovenop een boomstam staat en die op een gigantische berg stenen staat 
Het is heel eenvoudig maar toch indrukwekkend en een eeuwenoud monument op een markant punt van de route. Het zou een bemoedigend teken zijn voor de pelgrims dat zij Santiago wel zouden halen. Een mooie traditie tijdens de tocht is om van thuis een steen(tje) mee te nemen. 
Symbolisch leggen ze dan een deel van hun lasten en zorgen af door het gooien van een steen op de grote hoop aan de voet van het kruis. Op die manier sloten ze zich aan bij hun voorgangers. Stenen waren oorspronkelijk wegaanduidingen. Hierop stak er een stok of een kruis uit als teken dat je op het goede pad bent. 
Iedereen tevreden met het bereiken van dit hoogtepunt, Cruz de Ferro.
Het is nu nog steeds de gewoonte om van huis af een steen(tje) mee te nemen en het gebruik in ere te houden. Het kan een symbolisch gebaar zijn omdat men een nieuwe fase op zijn levensweg inslaat. Je ziet er nu dan ook allerlei gedichtjes soms ter nagedachtenis.
De afdaling vanaf deze top op 1500 m is een moeilijke en een zeer technische en duizelingwekkende  afdaling van 20 km naar Molinaseca. Hierbij waren er gedeelten met een helling van 14%. Lowie kan er van meespreken.
Afdaling naar Molinaseca en Ponferrada.
Ponferrada.
Aankomst in Ponferrada in de streek El Bierzo om 18.15 hr. Bij de wielerliefhebbers is Ponferrada bekend omdat hier in 2014 de Pool Kwiatkowski de wereldtitel bij de profs veroverde.
Ponferrada dankt zijn naam aan de granieten brug met een ijzeren leuning die speciaal, zoals heel veel bruggen langs de Camino, voor de pelgrims gebouwd werd.
Jan G. wint de quiz van de dag.
Willy is jarig.
Willy, ancien sedert vele jaren, wordt vandaag een jaartje ouder. Steeds leuk met een aangepaste receptie met bubbelwijn en en liedje gedirigeerd door onze animator, de Gerre uit Tiegem.
De troubadour van Tiegem zingt een liedje in het West-Vlaams, of zoiets, voor de jarige Willy achteraan.
De statistieken voor vandaag.
Start te Leon:                09.00hr
Aankomst Ponferrada:    18.15hr
Afstand:                       113,5km
Hoogtemeters:             1.436 m.
Max. temperatuur:         40°  Minimum: 17°,  gemiddelde: 30°.

Hotel
We logeren in het uitstekende AC-hotel. Dit maakt deel uit van de Marriott groep, internationaal bekend voor zijn 5* klasse hotels.

Rit 13: parcours  Leon -> Ponferrada
Rit 13: profiel  Leon -> Ponferrada

3 opmerkingen:

  1. Weerom een prachtig verslag Jef! Ik kijk er elke dag naar uit, alsook naar een foto van onze pa, dus weer verwend vandaag ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog 2 dagen wat afzien en je heb je aflaat verdiend Jef groetjes Joskefiets

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog efkes zweten, thuis wacht wat druilregen ...

    BeantwoordenVerwijderen