On the road to Compostela

On the road to Compostela

woensdag 27 juli 2016

Dag 12: Castrojeriz - Leon

In de meseta is de hitte ongenadig.
We zijn vertrokken om 9.10hr vanuit Castrojerez. Gans de dag reden we op de hoogvlakte van de meseta op een hoogte van 800 meter. Dit maakte dat de temperatuur iets minder was, maar toch nog opliep tot 39 graden. 
Castrojeritz, de Posada gelegen in dit nauwe straatje.

Vertrek te Castrojeriz.
De Meseta is een ruige hoogvlakte tussen Burgos en Léon, waar gras en stenen afwisselen met eindeloze graanvelden. Verder niets! Geen bewoning, geen industrie geen verkeer, nada, niets.
Jan en Fons, samen aan hun 6de tocht. Zij verdienen daarmee een volle aflaat?
Rugwind in de Meseta.
De wind stond volledig in de rug.  We reden zonder veel moeite tussen de 32 en 35 km/hr. De meseta is een oneindig lege vlakte. Tussen Burgos en Leon, bijna 200 km met eindeloze vlakten, geen bewoning. Misschien een 5-tal dorpjes. Wel opmerkzaam, de nesten van ooievaars op de kerktorens. In de buurt van Leon, een veld met vele tientallen ooievaars. Deze vogels zijn vooral bekend door het feit als symbool van de brenger van baby's, en ook nog door het fenomeen van de vogeltrek.
Eindeloze wegen en velden in de meseta.
Debutanten.
Er zijn vele (16) van onze fietsers die voor de eerste keer de fietstocht naar Santiago de Compostela met Govaka meefietsen. Hieronder de foto waar ze hun enthousiaste deelname demonstreren met hun opgestoken duimen.
De eerstejaars debutanten op de Camino
We doorkruisten 3 provincies: Burgos, Palencia en Leon. Onderweg stapten er honderden pelgrims te voet de Camino af. Ook vele fietsers op de lange rechte en eenzame wegen. Uitgestrekte vlakten met praktisch geen bebouwing. Een enkele Gentenaar-pelgrim per fiets die op 1 juli vertrokken was Hij was heel gelukkig dat hij wat proviand en drank meekreeg.
Pelgrim met de fiets vanuit Gent, vertrokken op 1 juli.
Sahagun
De naam Sahagun is een samenvoeging van de Heilige San Fagún uit de Romeinse tijd. Hier werd de 2de bevoorrading geregeld op 60 km van Leon.
Op de goede weg, te merken aan de paaltjes met het teken van de camino.
We zijn op de goede weg, de paaltjes geven het pad aan. Verder niets dan velden in de meseta.
Leon
Om 17.30 uur werd dan Leon bereikt. Leon is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de autonome regio Castilië en Leon. Hier is een prachtige kathedraal en een prachtig plein: het San Marcos plein waar er een Parador gelegen is.

Anciens.

Een groep met 13 anciens, die reeds vroeger de fietstocht mee fietsten. Gezamenlijk hebben ze met deze camino, een 36 camino's op hun palmares staan. Van echte anciens gesproken. Zij hebben tonnen ervaring in het fietsen van lange-afstand fietstochten. Steeds bereikbaar voor geven van goede raad aan debutanten :). Marcel is ook aan zijn zoveelste camionette tocht bezig.
Anciens en super-anciens in de meseta. Zij krijgen er maar geen genoeg van.
Logies.
We logeren in het centrum van Leon, Hotel Quindos,. Enkele meters verwijderd van het Plaza de San Marcos. Hotel Quindos

Avondritueel.
Yves, Marcel en Eddy, onderhouden ons nog op de aangename (de)briefing, spirituele meditatie, en quiz.Vanavond op het prestigieuze Plaza San Marcos.
Marcel met zijn meditatieve toespraak.
Leon
Deze stad ligt op een hoogte van 840 meter in het hart van de Spaanse hoogvlakte en is een belangrijke halte op weg naar Santiago de Compostela. In het middeleeuwse stadsgedeelte is de kathedraal een schitterend gebouw. Vooral de hoofdgevel is een prachtig bouwwerk.
Voor de kathedraal van Leon.
Plaza San Marcos.
Het hotel is enkele meters verwijderd van het immens grote San Marcos plein. Een ideale locatie voor de avondvergadering met toespraken door de leiding, spirituele ideeen door Marcel, de quiz van Eddy en om het verteerbaar te houden, de nodige drankjes verzorgd door Marc en Ingrid.
Dit imposante gebouw, 100 m lange voorgevel op het San Marcos plein, was vroeger een klooster en is nu verbouwd tot een luxueus Parador hotel.
Eddy met zijn dagelijks quiz.
Rit 12: parcours  Castrojeriz -> Leon
Rit 12: Castrojeriz - Leon
De statistieken voor vandaag.
Vertrek:           09.10 uur
Aankomst:      17.30
Afstand:          152 km
Hoogtemeters:  848 meter
Gemiddelde snelheid:  26 km/hr

Meteo:             Van bij onze start, een prachtige heldere lucht. Sterke rugwind. De temperatuur liep op tot 39°.  We reden praktisch het volledige parcours van de camino. Hier en daar stappers te voet en een enkele per fiets.  Min. temp: 17°, max: 41°, gemiddelde 30°.

1 opmerking:

  1. Voilà, we weten weer vanalles en nog wat over de dag van gisteren: van de hoogte en de temperatuur, over het grote Niets tussen Burgos en Léon, de onbekende, oeroude San Fagùn, en een Gentenaar die een manier gevonden heeft om de Gentse Feesten te ontlopen..., tot de Plaza San Marcos. Alleen nog jammer dat de meditatie en de quiz niet op klankband te horen zijn! Was de meditatie nu vooral aangenaam, spiritueel of meditatief? Ik speur de gezichten af, maar ??? En wie won er die quiz?

    BeantwoordenVerwijderen