On the road to Compostela

On the road to Compostela

dinsdag 26 juli 2016

Dag 11: Santa Domingo de la Calzada - Castrojeriz

Santo Domingo de la Calsada, met het Parador hotel.
Na een nacht in het luxueuze Parador hotel, genieten we nog van een 5* ontbijt in de Parador. Super luxueus, alle soorten vers fruit, aardbeien, kersen, ananas, kiwi, en nog veel meer. Zoals het in Spanje de gewoonte is, ontbijt vanaf 08.00 uur.
Voor de kathedraal (met kiekens als bewoners) van Santo Domingo aan de Parador.
Parador hotel
Gerrit, de zogenaamde adelaar van Tiegem.
Moderne pelgrim in Santo Domingo.
We verlaten de Comunidad de La Rioja, om Castilla y Leon te bereiken.

Alto de Pradilla.
Volgens het profiel en de gegevens, een normale rit. De eerste 25 km klimmen we een 600 m, van 650m naar 1.250m naar de Alto de Pradilla. Daarna rijden we op de hoogvlakte van de Meseta. Deze ligt op een hoogte van 800m. Het is een dor en droog landschap waar de wind een belangrijke rol speelt.
Op de top van de Alto de Pradilla, 1245 meter.
Steeds glooiend landschap.

De top van de Alto de Pradilla lag op 1.245 m.  

Gegroepeerd met een stevig tempo, allen samen.


De 2de zware beklimming was de Alto El Matorro op 1.160 meter hoogte. Na de doortocht door de Sierra de Demanda bleven we op een hoogte van 800 m rijden. 




Vlaams Brabant.
De jongste Belgische provincie is ook aanwezig met 4 vertegenwoordigers. Het zijn anciens en aan hun zoveelste camino bezig. Willy, Eddy, Gina en de Jan.
Vertegenwoordigers van Vlaams Brabant.
Alto El Matorro.
Na de beklimming van de Alto Pradilla een lange toffe afdaling waar snelheid kon gemaakt worden. De volgende beklimming was naar de 1160 meter hoogte van de Alto El Matorro.  
Na het maken van de foto, kwam er een pelotonnetje van een 15 tal aangestormd. Ik zette me ongegeneerd in hun groepje en full-speed naar beneden. Naar omhoog zou iets lastiger geweest zijn.
Alto El Matorro op 1.160 meter.
De meseta is een enorme hoogvlakte met weinig, of geen bewoning en geen schaduw. Het klimaat wordt omschreven als: negen maanden winter en drie maanden hel. In weerkundige termen is er sprake van lange winter en een korte hete zomer.
In Burgos.
Burgos, brug naar de oude stad met de kathedraal.
Burgos.
Na ongeveer 90 km bereikten we Burgos. In het centrum staat het standbeeld van El Cid. De bezienswaardigheid van Burgos is de kathedraal. Hier werd uitgebreid de tijd genomen om op het plein te relaxen. Burgos is een van de belangrijkste halteplaatsen op de camino de Santiago.


Meseta.
De Meseta, hoogvlakte is een enorm gebied waar niets te beleven of te zien valt. Enkel de wind en de hitte doet ons voortdenderen. Bij een temperatuur van boven de 35°, en een sterke rugwind, met een snelheid van tussen de 30 en 35 km/hr raasden we door deze vlakte, of hoogvlakte, verder. Het gemiddelde van deze rit, waarbij 2 beklimmingen van 11 km in voorkwamen en de doortocht van Burgos met minstens 15 stoplichten, lag op 25km/hr.
Schitterend landschap.
Stille dorpjes in dit gedeelte van Spanje.
Castrojeriz
Aangekomen in Castrojeriz iets voor 18.00 hr. Het dorpje ligt op een heuvel met een vervallen burcht. Het hotel is leuk, eenvoudig, en met wifi voor ons internet. We logeren in het hotel "La Posada". De fietsen worden in een zaaltje voor de nacht gezet.  Deze hotelletjes hebben geen aparte bergplaats voor gasten die vanuit België onderweg zijn.
Even napraten met een pilsje na de strakke rit. Jan heeft zoals gewoonlijk iets heel stoms verteld en we vinden dat ook heel stom, maar toch plezant. Als men een pintje krijgt vind men alles leuk.
De 4 vrienden, collega's en dorpsgenoten uit Kuurne. Chris, Shirley, Mark en Ingrid.
Logies.
We logeren in het Hotel La Posada in het smalle straatje van het kleine dorpje.

De statistieken voor vandaag.
Vertrek:    09.00 uur
Aankomst:  18.00 uur
Afstand:     135 km
Hoogtemeters:  1591 meter
Meteo:  Vertrokken met een zeer bewolkte lucht bij 16°. Eens op de top van de Alto de Pradilla, brak de zon door en een stralend blauwe hemel. De zon begon te bakken en braden. Een eerste grote bevoorrading na 60 km. Burgos lag te bakken in de zon.
Gezelligheid in het cafeetje van het hotel. Roland, Jos, mezelf, Gerre en Lowie.
Gerrit speelt op zijn gitaartje. De klank verzorgde hij zelf in het onverstaanbare West-Vlaams.
Rit 11: parcours Santo Domingo di Calzada -> Castrojeriz
Rit 11: profiel.

1 opmerking:

  1. Mooie blog Jef doe zo maar voort hopelijk lukt het daar met iedereen en stilletjes aan komt het einde weer in zicht groetjes aan iedereen joskefiets

    BeantwoordenVerwijderen