On the road to Compostela

On the road to Compostela

maandag 25 juli 2016

Dag 10: Puenta La Reina - Santa Domingo de la Calzada. Feest van Sint-Jacob de Meerdere

Feest van Sint Jacob de Meerdere.
Het feest van Sint-Jacob de Meerdere wordt wereldwijd gevierd op 25 juli. Dit is in Spanje een officiële feestdag. Gelukkig heeft ons bevoorradingsteam, Marc en Ingrid en Marcel de dagen voordien genoeg voorraad ingeslagen. De winkels zijn vandaag gesloten op ons parcours.

Spaans regime.
We schakelen van het Franse regime over op het Spaanse systeem. Alles een uur later. Ontbijt vanaf 08.00 uur ipv 07.00 uur. Avonddiner vanaf 21.00 uur ipv 20.00 uur.
Puenta La Reina, het hotel en enkele pelgrims voor de start  hun 10de rit.
Ritbeschrijving naar Santo Domingo de Calzada
Deze rit werd voorgesteld als een normale rit van 133 km en 1.768 hoogtemeters. Na een vlakke aanloop van 40 km, door de Rioja, de bergen in. De Rioja streek is vooral bekend om zijn druivengebieden en de wijnproductie. We fietsen door de velden met druiven voor de wijnproductie.

Volgens de beschrijving moesten we naar 960 m hoogte klimmen. Een geleidelijke beklimming gedurende 20 km tot in Lapoblacion. Hier werd de eerste bevoorrading voorzien. Gelukkig komt na een beklimming een afdaling. Na wat op en af, begint na 100 km weerom een stijging tot km 140 en naar 800m hoogte. Gelukkig weer gevolgd door een korte afdaling tot onze logiesplaats.
Op de brug van Puenta la Reina.
Puenta la Reina.
Sierra de la Demanda - Ebro
Iets voorbij halverwege weeral een nieuwe mijlpaal die we bereiken. De grote en beroemde Spaanse rivier: de Ebro. We naderen ook het berggebied van de Sierra de La Demanda.
Puenta La Reina, op de befaamde pelgrimsbrug.
Het Spaanse glooiende landschap.
Estella.
Een eerste stop te Estella aan de wijnbron. We zijn in een wijnstreek. Voor de pelgrims is er een bron waar wijn uit stroomt. Enkel voor persoonlijk gebruik.
Fuenta del vino, wijnbron. Enkel voor persoonlijk gebruik.
De wijnfontein van Irache.
Ennkele kilometers voorbij Estella is er de "Bodegas Irache". Dit is een bron waar je behalve water ook wijn kan tappen. Enkele voor eigen consumptie. Het is niet de bedoeling dat men er bidons mee vult. 'Te drinken zonder misbruik' staat erbij. De betere Navarrese wijn zal het wel niet zijn. Na een proef of degustatie sessie moeten we verder.
Even op adem komen en verpozen. Richard, Fons en The Eagle uit Tiegem, genaamd Gerre from Mapei.
West-Vlaanderen.
Het aantal vertegenwoordigers uit West-Vlaanderen is met 8 deelnemers, al sterk in aantal gegroeid. Bijna allen debutanten. Malvine is de enige ancien in dit gezelschap.
Zij zijn de vertegenwoordigers uit het verre Westen, West-Vlaanderen.
Santo Domingo de la Calzada.
Onze overnachtingsplaats is in een pittoresk stadje: Santa Domingo de la Calzada. Het voorzien hotel, het 3 * hotel "El Corregidor" was niet beschikbaar. Maar, we werden overgeboekt naar een superior 5* hotel. Ongelooflijke meevaller!
Komt corona hier vandaan?
Kiekenkathedraal
Santo Domingo dankt zijn ontstaan aan de monnik Domingo die er een brug bouwde met 24 bogen ten behoeve van de pelgrims.  Deze stad werd dan ook naar hem genoemd. Hij bouwde bruggen en wegen: calzadas.
Binnenin de kathedraal is er een verlicht hok met een levende kip en haan op een oude legende in ere te houden. Volgens deze legende waren er drie Duitsers op pelgrimstocht: vader, moeder en zoon. Ze overnachtten in Santo Domingo. De dochter van de herbergier werd verliefd op de jongen. Deze stommeling wou er niet van weten. Het meisje wilde hem straffen en verstopte een zilveren beker in zijn bagage. De jongen werd van diefstal beschuldigd. en meteen opgehangen. Op de terugweg van Compostela kwamen de ouders later opnieuw in Santo Domingo aan. Toen ze het galgenveld bezochten, bleek hun zoon nog steeds in leven te zijn. Ze renden naar de prefect die hun verhaal niet geloofde. Hij zei: "Als de twee kippen op mijn bord gaan leven, dan geloof ik het." Meteen begonnen de kippen te kakelen. de jongen werd bevrijd. Sindsdien hangt er in de kerk de kooi met de kip en de haan. Dit is de enige kathedraal ter wereld waar er levende kippen in de kathedraal leven en verzorgd worden.
Schitterend decor.
Oost-Vlaanderen.
Ze zijn met drie, Georges, Gaby en Luc. Luc is een zeer knappe mecanicien. Hij lukt er in, om op de grond een versnellingsapparaat te herstellen. Georges was er zeer gelukkig mee.
Drie Oost Vlamingen, Georges, Gaby en Luc
Logies in de Parador.
We logeren in het Parador hotel in het centrum van de oude stad. Pal tegenover de kiekenkathedraal.
Wie kent er niet de luxueuze hotelketen van de Spaanse overheid, de Parador. Als je ooit de Lotto wint, ga er naar toe. Wij hebben er gegeten, gedoucht, geslapen en alle geneugten van een luxueus hotel ervaren. De Paradors zijn de meest luxueuze hotels in Spanje. Steeds in gebouwen van historische waarde, kastelen, kloosters, haciënda's. Zeer ruime luxueuze kamers, badkamer tiptop, de omgeving straalt rust, kalmte en klasse uit.
Verloren gelopen pelgrim aan de ingang van een refugio. Hij werd teruggevonden in het Parador hotel.
Enkele pelgrims krijgen onderdak en eten in de Parador.
Avondmaal in de Parador.
Het is voor simpele duiven zoals wij, om nooit te vergeten, de luxe die de meer welgestelden zich kunnen veroorloven. Zoals het past, zeer luxueus. Voorgerecht, iets zoals bouché a la reine, en de specialiteit van Navarra: varkenswangetjes zeer lekkere ijskreem, gevolgd door koffie. Tja, wij zijn pelgrims! Subliem. Met wijn en drank à volontè. Met dank aan Yves en de organisatie.
Pelgrim in de Parador, welk contrast.
Avonddiner in de Parador.
Marc geeft instructies voor morgen.
De statistieken voor vandaag.
Vertrek:       09.00 uur
Aankomst:   18.00 uur
Afstand:       133 km
Hoogtemeters:   1.876 meter
Max. hoogte:  952 m.
Meteo: Wolkeloze blauwe lucht, minimum temperatuur:  20°, max. 43°. Gemiddelde over de rit: 30°.
Rit 10: parcours: Puenta la Reina -> Santo Domingo Di Calzada
Rit 10: profiel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten